enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5490
EURO
34,8521
ALTIN
2.427,16
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
26°C
Bursa
26°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

TÜRKİYE DE TARİH EĞİTİMİ VE YAPILAN YANLIŞLAR

23.08.2022 12:19
A+
A-

Tarih; Geçmişte meydana gelmiş bir defaya mahsus tekrarlanması mümkün olmayan sosyal olayları yer ve zaman göstererek açıklayan sosyal bir bilim .dalıdır..
Tarih ilminin çalışma metodu anlama ve izah metodudur.. Çünkü tarihî bir olayın tekrarı ve deneyi mümkün değildir.. Mesela Fatiha Sultan Mehmet’ i mezarından kaldırıp İstanbul ‘u yeniden fethettiremeyiz.. Tarihi olaylar sosyal olayların özelliklerini taşırlar.. Sosyal olay toplumda meydana gelmiş temeli insan ilişkilerine dayanan olaylardır ..İnsan tamamıyla sosyal bir varlıktır.. Mesela evlenmeler eğlenceler savaşlar vs sosyal olaylardır.. Sosyal araştırmacı bu tip olayları kavramaya anlamaya çalışarak objektif bir şekilde izaha çalışır.. Sosyal olaylar arasında değişmez bir sebep sonuç ilişkisi vardır.. Bir sosyal olayın sebebini bilmeden doğurduğu sonucu objektif yorumlayamazsınız.. Onun için sebep sonuç arasındaki korelasyon (Bağlantı) mutlaka kurulmalıdır.. Sosyal olayın özelliğini taşıyan tarihî olayda yani tarih öğretiminde yapılan birinci hata , Sebep sonuç ilişkisinin kurulmaması direk sonuca bakarak tarihî olayı öğretmeye kalkmamızdır.. Eğitimde kullandığımız neredeyse bütün tarih kitaplarımız sadece sonuca bakılarak hazırlanmıştır.. Mesela Osmanlılara matbaanın geç gelmesi bir sonuç bilgi olarak verilir , fakat neden geç geldiği bilgisi verilmez.. Böyle yetişen öğrenen bir öğrenci sadece tarihine düşmanlık besler.. İkinci hata bilhassa tarih yorumcularının objektif davranma özelliğini kaybetmesidir Bir devri ön plana çıkarırken diğer devirleri kötülemeleri siyasi sosyal veya maddi kazanç maksadıyla tarihi olayları saptırmaları sahte kahramanlar yaratmalarıdır. Mazisini bilmeyen kavimler geleceğini kuramaz.. Büyük Atatürk ün dediği gibi Türk gençleri atalarını tanıdıkça yani doğru bir şekilde tarihini öğrendikçe kendilerinde daha büyük işler başarma azmini bulacaktır.
Tarih tekerrürden ibarettir yani tekrardan ibarettir.. Ders alınsa idi hiç tekerrür eder miydi.? İlmî kıstaslara gerçek ve objektif anlamda tarih kitaplarımızın yeniden doğru bir şekilde yazılıp tarihimizin çocuklarımıza doğru bir şekilde öğretilip tarihten ders almamız dileğiyle..

Yazarın Diğer Yazıları
27.02.2022 11:29
02.01.2023 12:30
20.02.2023 12:04
08.05.2023 12:42
17.01.2022 23:05
20.12.2021 14:56
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.