enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5557
EURO
34,8848
ALTIN
2.426,36
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
29°C
Bursa
29°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

Zeytinlerde erken Budama risk

Zeytinlerde erken Budama risk
REKLAM ALANI
21.02.2022 13:49
A+
A-

Orhangazi Ziraat Odası Başkanı Hasan Cevizlidere, zeytinliklerde erken budama yapıldığı duyumu aldıklarını, ancak bu işlemin şu süreçte yapılmasının doğuracağı riskleri aktardı. Cevizlidere, zeytin ağaçlarında budamalarında en ideal zamanının ilkbahar don tehlikesi geçtikten sonra, sürgün büyümesi başlamadan yapılması olduğunu belirtti ve “Tüm ağaçların ilki olarak kabul edilen ve ömrünün uzunluğu nedeniyle ‘ölümsüz ağaç’ olarak adlandırılan zeytin ağacı, uygun bakım teknikleri uygulandığında yaşamının tüm dönemlerinde verimliliğini sürdürebilmektedir. Bu bakım tekniklerinden en önemlilerinden biri de hiç şüphesiz budamadır. Erken budamalarda soğuk ve don olayı gibi olumsuz hava koşulları nedeniyle aşırı yaprak dökümü, kabuk çatlaması, taze sürgünlerde zararlar ve zaman zaman kalın dal ölümleri olabilir” dedi.
“En büyük risk sıcaklığın -7’lere düşmesi”
Zeytin budamasını yörede erken başlatan üreticilerin bu türlü riskleri göze aldığını kaydeden Cevizlidere, “En erken ihtimalle ağaçlara su yürüdükten sonra yapılması gereken budamada, yöremizde karşılaşabilecek en büyük risk, sıcaklığın gece eksi 7-8’e kadar inmesi olur ki, bu durumda çeşitli zararlar ortaya çıktığı gibi, verim düşüklüğü de yaşanır. Bu türlü olayların geçtiğimiz yıllarda örneklerini gördük ve üreticilerimizin yürekleri yandı. Erken budamaya tercih eden ve riskleri göze alan üreticilerimize don olayını yaşamamalarını diliyorum” dedi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.