enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5942
EURO
34,7581
ALTIN
2.497,88
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
16°C
Bursa
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
24°C
Salı Parçalı Bulutlu
25°C

Zeytinde pamuklu bit ile mücadele başladı

Zeytinde pamuklu  bit ile mücadele başladı
REKLAM ALANI
28.04.2022 11:34
A+
A-

Orhangazi İlçe Tarım Ve Orman Müdürlüğü çiftçiyi uyardı

Orhangazi İlçe Tarım Ve Orman Müdürlüğü, zeytinde pamuklu biti mücadelesinin başladığını duyurdu. Orhangazi İlçe Tarım Ve Orman Müdürlüğü’nden ilçemiz çiftçilerine yapılan uyarıda zeytin zararlılarıyla mücadeleye devam edildiği, bu dönemde ise pamuklu biti ile mücadelenin başladığı belirtilerek çiftçilerin gerekli ilaçlamaları yapmaları gerektiği uyarısı yapıldı.
Orhangazi İlçe Tarım Ve Orman Müdürü Mehmet Çınar yaptığı açıklamada şu ifadeler yer verdi; İlçemiz Keramet, Çakırlı, Üreğil Mahalleleri köy civarları ve erkenci bölgelerde kalan zeytinliklerde pamuklu bit (pamucak) mücadelesi 26.04.2022 tarihi itibariyle başlamıştır. İlaçlamalarda meteorolojik şartlara dikkat ederek arılara zarar vermemek için erken ve geç saatlerde uygulanmalıdır.


PAMUKLU BİT NEDİR?
Genç nimfler genel olarak sarı veya açık yeşildir. Nimfler vücutlarından, çok ince iplikçiklerden meydana gelmiş balımsı bir madde çıkarırlar. İplikçikler bir pamuk yığını gibi toplanarak kümelenirler. Pamuklu bitler, kışı ergin olarak, ağaçların kabuk altlarında, yarık ve çatlaklarında ve hatta sürgün ve koltuklarında geçirirler. Erginler Şubat ayı ortalarından itibaren faal duruma geçmeye başlarlar.
ZEYTİNDE PAMUKLU BİT ZARAR ŞEKLİ
Zeytin de pamuklu bitlerin larvaları zeytin somaklarında tomurcuk sapları ve sürgün uçlarında bitkinin öz suyunu emerek, ağaçların ve sürgünlerin zayıflamasına, çiçek ve çiçek tomurcuklarının dökülmesine neden olarak zararlı olurlar. Ayrıca ergin öncesi dönemlerinde balımsı madde üreterek çiçek tomurcukları ve çiçeklerde zararlı olurlar. Böylece zeytin ağaçlarının çiçeklenmesi ve dolayısıyla meyve bağlamasını oldukça düşürür. Zararlının yoğunluğu arttıkça zarar oranı yükselir. Ancak düşük yoğunluklarda pek zarar hissedilmez. Ülkemizde zeytin yetiştirilen bütün bölgelerde yaygındır. Ülkemizde zeytin ve yabani zeytin dışında akçakesme türleridir.
ZEYTİNDE PAMUKLU BİT MÜCADELE YÖNTEMLERİ
Kültürel Önlemler; Bütün koşnillerde olduğu gibi bununda zararını, önlemek amacıyla ağaçlar daima sağlıklı tutulmalı, bol güneş almasına ve havalanmasına dikkat edilmelidir. Kimyasal Mücadele; Zeytinde pamuklu bitler, genellikle ilkbahar aylarının yağışlı geçtiği nemli ve budama yapılmamış zeytinliklerde, zeytinin çiçeklenme döneminde zararlı olabilmektedir. Aynı dönemde zararlı olan Zeytin güvesi çiçek nesline karşı bir ilaçlama yapılmışsa, bu zararlıyı hedefleyen ayrı bir ilaçlamaya gerek yoktur. Zeytin güvesine karşı ilaçlama yapılmayan bahçelerde ise, ağaçların sadece yoğun zarar görmüş somakları ilaçlanmalıdır. Böylece doğal düşmanların fazla zarar görmesi önlenecek ve bunlar, somaklardaki zararlı ile beslenecekleri için, bahçedeki doğal denge korunmuş olacaktır. İlaçlamanın mutlaka gerekli olması halinde, zeytin pamuklu bitinin en uygun mücadele zamanı, sürgün uçlarında ilk pamuklanmalar görüldükten 10 gün sonra başlamak üzere çiçeklenme zamanına kadar olan dönemdir.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.