enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2576
EURO
35,1250
ALTIN
2.274,98
BIST
8.806,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Yağmurlu
25°C
Bursa
25°C
Yağmurlu
Perşembe Az Bulutlu
23°C
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Parçalı Bulutlu
26°C
CARGILL

İznik Gölü nazım imar planı iptal edildi

İznik Gölü nazım imar planı iptal edildi
REKLAM ALANI
11.04.2022 17:18
A+
A-

Cargill tesislerini kapsayan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ve dayanağı olan 1/25.000 ölçekli İznik Gölü nazım imar planı iptal edildi.

Bursa Barosu, TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi ve DOĞADER, Bursa’nın Orhangazi de kurulu Cargill Fabrikası’nı kapsayan imar planlarıyla ilgili açılan davalarda verilen kararların açıklandığı basın toplantısı düzenledi.
Basın açıklamasında Bursa Barosu Başkanı Av. Metin Öztosun, TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, DOĞADER Başkanı Sedat Güler, BAOB Sözcüsü, Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin ve Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Av. Gürkan Altun konuşma gerçekleştirdi.


Cargill tesislerini kapsayan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ve dayanağı olan 1/25.000 ölçekli İznik Gölü nazım imar planı iptal edildi.
İmar planının iptali üzerine akademik odalar ve çevre örgütleri Bursa Akademik Odalar Birliğinde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Yapılan ortak açıklamayı Bursa Barosu Başkanı Metin Öztosun okudu.
Mahkeme kararı gerekçesinde “dava konusu planlama bölgesinde halen doğal ve arkeolojik sitler ile diğer sulak alan koruma statülerinin çakıştığı, söz konusu alanda nazım imar planı yapma yetkisinin kültür varlıklarını koruma bölge kurulunun uygun görüşü doğrultusunda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ait olduğu yolundaki yargı kararına uyulmadan” davalı idarece yetkisiz bir şekilde plan yapılmasının hukuka aykırı olduğuna karar verildiğini söyleyen Öztosun, “Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 29.12.2015 tarihli 1/25000 Ölçekli İznik Gölü Nazım İmar Planı hazırlık aşamasındaki yetersizlikler, planın kendisindeki belirsizlikler ve üst ölçekli plana aykırılıklar nedenleriyle iptal edilmiştir” dedi.
“Bölgeyi yeni sanayilere açma isteği bulunmakta”
1990 tarihli İznik Gölü Çevre Düzeni Planı şimdiye kadar hazırlanmış en iyi plan olmasına rağmen, bu plandan sonra çıkarılan planların iptal nedenleri yetkisizlik ve plan hazırlanmasındaki yetersizliklerdir diyen Öztosun, “İptal edilen bu plan değişikliklerinin altında ranta dayalı imar anlayışı, doğal değerlerin korunmasından vazgeçme, zaten sanayi baskısı ve kirliliği altındaki bölgeyi yeni sanayilere açma isteği bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.


Bursa Barosu ve çevre mücadelesi bileşenlerimizle açtığımız davalarda bilimin ve hukukun dışında hiç kimse, hiçbir kurum ve kuruluş hakkında subjektif, gerçek dışı iddialarda bulunmadık diyen Öztosun, “Bilim, akıl, hukuk ve vicdan ne diyorsa onu yaptık. Hukuka aykırılığı kural haline getirenler ise bir kez daha yakalanmalarının telaşıyla, hareket etmektedirler. Binlerce kişiye istihdam sağlama bahanesinin arkasına gizlenerek, doğayı ve insan yaşamını, karlarını artırmak uğruna hiçe sayanların ve niyetlerinin de farkındayız” dedi.

YAZI ARASI REKLAM ALANI
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.