enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3583
EURO
34,9921
ALTIN
2.326,20
BIST
9.112,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
27°C
Bursa
27°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Parçalı Bulutlu
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
20°C
CARGILL

İSLAMDA RUHBAN SINIFI

02.08.2022 14:22
A+
A-

Ruhban sınıfı, belirli bir din bünyesinde din adamlığını meslek olarak icra eden tüm kişileri izah eder. Aslen Hristiyanlık terminolojisine ait olan ruhban sınıfı kavramı zaman zaman diğer dinler için de kullanılır.
İslamda ruhban sınıfı var mıdır? Biz buna bir bakalım. Yoktur sözü en çok çıkar uman, çıkar sağlayan siyasete bulaşmış İslam ideologlarından duyarız. Tezlerini Kıvrak bir manipülasyonla Kuran’a dayandırırlar. Gerçekten de Kuran’da ruhban sınıfı kabul edilmemiştir fakat sonradan oluşan ruhban sınıfından bahsedilmesinden de hoşnutluk duymazlar. Çünkü o iklimden nemalanırlar.
Bugün dünyada en büyük ruhban sınıfı İslam ülkelerinde vardır. Geçimleri tamamen devlet tarafından sağlanan devasa bir din adamları sınıfı mevcuttur. Şii yönetimlerindeki Ayetullah ve mollalar da buna dâhildir.
Ruhban sınıfı İncil’de de yoktur. Fakat bu iki dinde de kendisini dinin temsilcisi veya tanrı ile dünya arasında aracı olarak gören ruhban sınıfı bu iki dinin kitaplarının yazılmasından sonra ortaya çıkmıştır.
Kitaplarda her ne kadar yoksa da fiili uygulamada Hristiyanlıkta ve Müslümanlıkta ruhban sınıfları meydana çıkmıştır.
Hristiyanlıkta Papa, Patrik, Kardinal, Başpiskopos, Piskopos, papazlar, keşişlere karşılık islamda Halife, Şeyhülislam, Ulema, imamlar, cemaat ve tarikat liderleri ruhban sınıfını oluşturmaktadırlar.
Dini kendi yorumları ile tekelleri altına alan ruhban sınıfları kendi din anlayışlarını dayatma çabasında olmuşlardır.
Batı ve Avrupa 18’inci Yüzyıldan itibaren bu problemi laiklikle çözmüştür. Ruhban sınıfının yetkileri kısıtlanmış, insanların inanıp inanmayacakları, inanacaklarsa neye inanacakları bireylerin kendi sorunu olarak kabul edilmiştir.
En önemlisi laiklik ile dinin devlet, siyaset, hukuk ve eğitim alanlarına müdahale etmesinin önüne geçilmiştir. Bu sebeple laiklikten rahatsızlık duyan en önemli kesim ruhban sınıfı olmuştur.
Almanya ile Türkiye’nin nüfus büyüklükleri aşağı yukarı aynıdır. Almanya’da 27 bin kilise bir o kadar papaz az sayıda da başpiskopos, piskopos gibi din adamı vardır ki hiç birinin maaşını devlet ödemez.
Türkiye’de 90 bin cami var. Diyanetin imam ve personel sayısı 117 bin personel ediyor. Bunların maaşlarını devlet ödüyor. Varsın ödesin biz istatistik sunuyoruz. Bunlara ilaveten din dersi öğretmenleri, 150 ye yakın ilahiyat ve din bilimleri fakültelerinin hocaları ve devletten nemalanan tarikat ve cemaatlerin hayatını tamamen din işlerinden kazanan güruh yani devlet bütçesinin önemli bir kısmı hayatını dinden kazanan bir kesimin finansmanına ayrılıyor.
Hele şimdi Diyanet Akademisi’nin kurulmasıyla ruhban sınıfının kapıları ardına kadar açılacaktır.
Türkiye’de ruhban sınıfı vardır. En pahalı arabalara binip özel kıyafetleri olan, devletten de maaş alan bir sınıf bu.
Üstelik siyaset haşir neşir olup siyasetçiler ile mesai yapıyorlar.
Atatürk devrimlerindeki laikliğin amacı hiçbir zaman dini yıkmak olmamıştır. Aksine dini korumak için konulmuştur. Allah’la kul arasına girmiş ve İslamı, İslam dışı bir görünüşe büründürmüş unsurları ortadan kaldıran bir ilkedir.
Kontrolsüz oluşan ve gelişen ruhban sınıfına karşı bir görüşümüz bir duruşumuz olması dileğiyle.

Yazarın Diğer Yazıları
04.05.2022 14:06
20.04.2022 09:56
10.05.2022 16:14
16.07.2022 14:56
16.05.2022 15:30
11.10.2022 12:07
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.