enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3697
EURO
34,9552
ALTIN
2.325,66
BIST
9.080,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
24°C
Bursa
24°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
CARGILL

EZBERE YAŞAM

04.05.2022 14:06
A+
A-

“Ezbere yaşıyoruz ezbere.

Duygular ezbere, davranışlar ezbere.

Alışkanlıklar yönetiyor bizi.

farkındalık yok, sorgulamak yok.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Ölüm bile ezbere.

Ezbere yaşıyoruz ezbere…”

 

Yazıya kendi yazdığım şiirimsi girizgâhla başlamak istedim.

 

Kendi özgüvenimiz eksikse, kendi davranışlarımızın sorumluluğunu almaktan aciz isek ezbere yaşıyoruz demektir. Hayatımıza öz katkı sağlamadan onu bunu, sağı solu taklit ederek yaşıyoruz yani hayatı emanet yaşıyoruz demektir.

Gözlemlemek, sorgulamak, doğru fikirleri geliştirmek bize yük ve zül geliyorsa, hayatı kalıplara sığdırıyorsak, şablonlara, sloganlara indirgiyorsak özgünlüğü yakalayacağımız konusunda çok yanılıyoruz demektir.

Bu konuda özgürce irademizi kullanmamızın önündeki engellerden biri alışkanlıklardır. Samimice kendinize sorun: Alışkanlıklar mı sizi yönetiyor, siz mi alışkanlıkları yönetiyorsunuz? Alacağınız yanıt daha çok alışkanlıkların bizi yönettiğidir.

Vazgeçemediğimiz alışkanlıkların birer kökeni var elbet. Bunlar psikolojik, antropolojik ve sosyal köken faktörleridir.

Ayrıntı ve teferruatta ne kadar farklı olsak da hepimiz birbirimize benziyoruz aslında. Hatta bizden önceki kuşaklarla bile benzeşiyoruz.

Doğamıza ne kadar hükmedebiliyoruz?

Teknolojinin, modernitenin, yeninin ve orijinalitenin tüm olanaklarına rağmen benzer durumlar karşısında benzer tepkiler gösteriyoruz. Ezber davranışlar, davranış kalıpları, şablon tutumlar yaşantımızın bütününü oluşturuyor.

Rutin kelimesi de bize bir şeyler anlatıyor olmalı: Sıradanlık, çeşitlilik göstermeyen, alışıla gelmiş düzen içinde yapılan, yapılması alışkanlık haline gelmiş olan demektir ki temelinde alışkanlıklar vurgulanmaktadır.

Yaşamımızda yaptığımızı sandığımız seçimlerin çoğu ince ince düşünülerek verilmiş kararların sonucuymuş gibi görülse de hayır değildir. Onlar sadece alışkanlıklarımızdır.

Bir diğer samimi soru da şudur: Zaman mı sizi yönetiyor, siz mi zamanı yönetiyorsunuz? Bu soruya da içtenlikle cevap verdiğimizde yine, daha çok zamanın bizi yönettiği şeklinde olacaktır.

Takdir edersiniz ki zaman çok az bulunan bir kaynaktır. Ve maalesef tüm kaynaklar arasında en az anlaşılmış ve en kötü yönetilmekte olan kıymettir.

Dünyada herkesin eşit şekilde sahip olduğu bir değerdir.

Ancak geri getirilemeyen, değiştirilemeyen, yerine konulamayan, azaltılıp çoğaltılamayan da odur.

Ne demişler? Vakit nakittir.

Tanrı herkese geçinden versin ama bu dünyaya sınırlı bir süre için geliyoruz. Bu süreyi en iyi şekilde yönetmeli, planlamalı ve kontrol etmeliyiz. Bu süreyi işe yaramayan, boş işlerle geçiremeyiz. Hattı zatında hayatımızın başarılı geçmesinin yegane nedenidir bu.

Yazının anlamını pekiştirecek bir başka konu da “farkındalık” konusudur.

“Farkındalık, “bilinç” ile ilişkilendirilen bir kavram olarak genellikle insanla ve özellikle de psikolojik anlamda gelişmiş, olgunlaşmış insanla özdeşleştirilmiştir.

“Psikolojik bilinç”, kişinin kendi yaşantı ve davranışlarının nedenlerini anlayabilmek amacıyla, duygu, düşünce ve davranışları arasındaki ilişkileri fark edebilme, kendine bakabilme, kendini inceleyebilme ve kendi üzerinde düşünebilme yeteneği olarak kabul edilmektedir.” Bu paragrafı olduğu gibi N.H. Şahin ve Z. Yeniçeri adlı iki öğrencinin tez çalışmasından aldım Farkındalık daha nasıl anlatılır ki

Bize de düşen anlamın farkına varıp hayatın her alanında, her zaman uygulayıp bir yaşam biçimi haline getirmemizdir.

 

Yazarın Diğer Yazıları
21.06.2022 12:12
09.06.2022 11:41
10.05.2022 16:14
20.04.2022 09:56
18.07.2022 11:45
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.