enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5440
EURO
34,8790
ALTIN
2.429,98
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
29°C
Bursa
29°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Elma ve armutta hastalıkla mücadelede yeni aşama

Elma ve armutta hastalıkla  mücadelede yeni aşama
REKLAM ALANI
21.04.2022 15:42
A+
A-

3. karaleke, 2. ateş yanıklığı mücadelesi için çiftçiye uyarı

Elma ve armutta 3. karaleke, 2. ateş yanıklığı mücadelesi başladı. Orhangazi İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; elma ve armutta hastalıkla mücadelede yeni aşamaya girildiği belirtildi. Açıklamada ayrıca şu bilgiye dikkat çekildi;
Elma Armutlarda 3. Karaleke mücadelesi ile 2. Ateş yanıklığı mücadelesi 20.04.2022 tarihi itibariyle başlamıştır. İlaçlamalarda meteorolojik şartlara dikkat edilerek 1-2 gün içerisinde bakanlığımızca tavsiyeli olan bitki koruma ürünleri üretici kayıt defterine yazılarak kullanılmalıdır.
Arıların zarar görmemesi için ilaçlamaların arıların uçmadığı saatlerde yapılması önem arz etmektedir.“İlaçlamalarda meteorolojik şartlara dikkat edilmeli. İlaçlamadan kısa süre önce yağış olursa ilaçlama tekrar edilmeli” denildi. Hastalık elma ve armut ağaçlarının yaprak, meyve ve sürgünlerinde zarar yapan hastalıkla mücadele devam ediyor. Yaprakta oluşan lekeler, başlangıçta yağlımsı bir görünüş alıyor. Giderek zeytin rengini alıyor ve kahverengi renge ulaşıyor. Ağır enfeksiyonlarda ise yapraklar erkenden sararıp dökülüyor. Meyvelerde oluşan lekeler birleşerek, bu kısımların gelişmesini durduruyor ve deforme meyveler oluşmasına yol açıyor. Ağır enfeksiyonlarda sürgünlerde oval veya yuvarlak kabarcıklar şeklinde lekeler ile kabarcıklar birleşerek uyuz veya sıraca denilen yaraların oluşmasına yol açıyor. Hastalık nedeniyle ürün kaybı ortalama %20-%45 arasında yaşanıyor.
KARALEKE MÜCADELESİNDE ALINACAK ÖNLEMLER
Kültürel Önlemler: Sonbaharda yere dökülen ve bulaşma kaynağı olan kara lekeli yapraklar toplanıp yakılmalı veya sürüm ile toprağa gömülmelidir. Sıracalı dallar budanıp yakılmalıdır. Yaprakların daha hızlı kurumasını sağlayacak, hava akımına izin verecek yönde ve uygun aralıklarla dikim yapılmalı, ağaçlar düzenli budanmalıdır. İlaçlama Zamanı: Tahmin ve uyarı sisteminin uygulandığı yerlerde Tarım teşkilatınca yapılan ilaçlama ilanlarına uyulmalıdır. Tahmin ve uyarı olmayan yerlerde ilaçlama zamanları fenolojiye göre tespit edilir. Fenolojiye göre ilaçlama yapılacaksa; 1. ilaçlama: Çiçek gözleri kabardığında, 2. ilaçlama: Pembe tomurcuk döneminde, 3. ilaçlama: Çiçek taç yapraklarının % 70-80 ‘i döküldüğünde, Dördüncü ve diğer ilaçlamalar: Uzun süreli yağışlardan sonra ve ilacın etki süresi dikkate alınarak uygulanmalıdır. -Çiçeklenmeden önce bordo bulamacı veya bakırlı ilaçlar, çiçeklenmeden sonra sistemik, yarı sistemik veya organik fungusitler kullanılmalıdır. – Bahçede küllemeye karşı da mücadele yapılacaksa her iki hastalığı da kontrol eden ilaçlar seçilmelidir.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.